Cărți de citit apărute în 2023 de la autori internaționali

Cărți de citit apărute în 2023 de la autori internaționali

Cărțile de ficțiune noi deschid porți către lumi neexplorate și ne oferă ocazia de a trăi experiențe și emoții dincolo de granițele realității cotidiene. Fie că vorbim despre romanele care abordează teme contemporane, poveștile de aventură care ne transportă în universuri fantastice, sau lucrările de science-fiction care ne provoacă să ne gândim la viitor, aceste cărți noi de ficțiune sunt un mod vibrant și captivant de a ne extinde orizonturile și de a ne îmbogăți imaginația. Ele ne provoacă să gândim diferit, să simțim mai profund și să explorăm aspecte ale umanității și ale societății care altfel ne-ar rămâne necunoscute. 

Cărți de citit noi, apărute anul acesta

The Berry Pickers de Amanda Peters

The Berry Pickers de Amanda Peters este un roman literar profund emoțional care explorează tema dispariției unei fete Mi’kmaq în vârstă de patru ani din câmpurile de afine din Maine. Această misterioasă dispariție zguduie viața supraviețuitorilor și dezvăluie un secret de familie care rămâne nerezolvat timp de aproape cincizeci de ani. Romanul alternează perspectivele între Joe, fratele mai mare al fetei dispărute, și Norma, o tânără dintr-o familie înstărită care descoperă treptat un secret ascuns de părinții ei. Această poveste captivantă este descrisă ca fiind plină de regrete dureroase, legături de familie indestructibile și o dragoste neîncetată​​​​.

Hello Beautiful de Ann Napolitano

Hello Beautiful de Ann Napolitano este un roman profund emoționant și captivant despre conexiunile profunde de familie și dragoste, trauma și vindecarea. Povestea urmărește viața lui William Waters, care se confruntă cu sentimente de izolare și depresie încă din copilărie, după moartea surorii sale Caroline la doar câteva zile după nașterea lui. Romanul explorează viața sa pe măsură ce acesta crește și devine implicat în viața familiei Padavano, în special în viața lui Julia Padavano și a celor trei surori ale ei. Fiecare personaj prezintă virtuți și defecte, confruntându-se cu provocări, dureri, decizii iraționale și căutând iertare și dragoste. Povestea aduce în prim-plan teme precum dragostea, loialitatea, onestitatea și complexitatea relațiilor familiale​​​​​​.

Chain Gang All Stars: A Novel de Nana Kwame Adjei-Brenyah

Chain Gang All Stars de Nana Kwame Adjei-Brenyah este o lucrare literară puternică și incisivă care abordează temele încarcerării masive, rasismului sistemic și capitalismului necontrolat în America. Prin intermediul unei narațiuni captivante, romanul prezintă lupta pentru libertate a două gladiatoare de top într-un sistem privat de închisori depravat, reflectând problemele sistemului carceral actual. Cartea este o critică profundă a complexului industrial-prizonier, a spectacolului violenței în societatea americană și a modului în care cultura celebrității exploatează talentele afro-americane, oferind o perspectivă unică asupra realităților dure ale vieții și luptei pentru dreptate și libertate​​.

Bright Young Women de Jessica Knoll

Bright Young Women de Jessica Knoll

Sursa foto

Bright Young Women de Jessica Knoll este un roman de ficțiune bazat pe crimele comise de criminalul în serie american Ted Bundy, deși numele lui Bundy nu este menționat în roman. Knoll folosește această lucrare pentru a critica și a subversa genul literar true crime, concentrându-se pe poveștile femeilor, atât victime cât și supraviețuitoare. Romanul explorează teme precum misoginia, dinamica familială toxică și interesul salac pentru crimă și criminali. Povestea este spusă prin trei linii narative distincte, care se desfășoară în momente diferite: 1974, 1978-1979 și 2021. În centrul poveștii sunt două femei din colțuri opuse ale țării care formează o frăție în durere și în căutarea ferventă a justiției. Romanul schimbă perspectiva obișnuită asupra crimei, punând accentul pe femeile excepționale pe care criminalul le-a vizat​​​​​​.

The Rachel Incident de Caroline O’Donoghue

The Rachel Incident de Caroline O’Donoghue este un roman remarcabil, plasat în genul literaturii pentru mileniali. Povestea se concentrează pe Rachel, o studentă care lucrează într-o librărie și îl întâlnește pe James, cu care dezvoltă imediat o conexiune puternică. Romanul urmărește viața lor în timpul crizei economice din 2009, încercând să mențină o existență boemă în contextul acestei amenințări financiare. Când Rachel se îndrăgostește de profesorul ei căsătorit, Dr. Fred Byrne, James o ajută să elaboreze un plan pentru a-l seduce. Aceasta este o poveste despre prietenie, dragoste, viața în Irlanda într-o perioadă de haos și o tânără femeie care încearcă să gestioneze toate acestea​​​​.

The Mostly True Story of Tanner & Louise de Colleen Oakley

The Mostly True Story of Tanner & Louise de Colleen Oakley este o poveste încântătoare și plină de umor despre o prietenie neașteptată și aventurile traversate împreună de două personaje principale deosebit de carismatice. Romanul se concentrează pe Tanner, o tânără de 21 de ani și Louise, o femeie în vârstă de 80 de ani, care formează o legătură unică în timp ce călătoresc împreună prin țară. În ciuda diferenței de vârstă și a experiențelor de viață, Tanner și Louise dezvoltă o prietenie profundă și autentică, explorând teme precum femeia în diferite etape ale vieții, surprizele și autodescoperirea.

Povestea este spusă cu dialoguri ascuțite și pline de umor, evitând astfel să devină prea sentimentală. Este descrisă ca o lectură captivantă și surprinzătoare, care oferă o perspectivă proaspătă asupra prieteniilor improbabile și a familiei. Cartea a fost lăudată pentru personajele sale pline de farmec și spirit, pentru aventura palpitantă și pentru surprizele din fiecare colț, invitând cititorii să susțină personajele în fiecare pagină a cărții. Acest roman este o amintire plăcută că există acte semnificative la orice vârstă și că prieteniile intergeneraționale pot fi la fel de puternice și semnificative​​​​.

Homecoming de Kate Morton

Homecoming de Kate Morton

Sursa foto

Homecoming de Kate Morton este un roman istoric și de mister care se desfășoară pe parcursul mai multor generații. Povestea începe în Ajunul Crăciunului anului 1959, într-un oraș mic din Australia, unde un bărbat care efectuează livrări face o descoperire teribilă lângă un pârâu, pe proprietatea unei case grandioase și misterioase. Acest eveniment tragic, cunoscut ca Tragedia Familiei Turner, nu este niciodată rezolvat în mod satisfăcător și are un impact profund asupra comunității locale.

Mulți ani mai târziu, în 2018, Jess, o jurnalistă din Londra, se întoarce în Sydney, Australia, după ce află că bunica ei, Nora, care a crescut-o când mama ei nu a putut, a avut un accident. În casa bunicii sale, Jess descoperă o carte care cronologizează investigația poliției asupra crimei îngropate de mult timp. Pe măsură ce Jess răsfoiește paginile, ea descoperă o legătură șocantă între propria familie și acest eveniment infam – o enigmă a unei crime care nu a fost niciodată rezolvată satisfăcător.

Romanul este descris ca fiind bine scris, cu descrieri minunate și dezvoltare excelentă a personajelor. Narațiunea este spusă din mai multe puncte de vedere și include extrase din cartea despre Tragedia Familiei Turner. Cu toate acestea, ritmul lent al cărții poate necesita răbdare din partea cititorilor. Homecoming explorează puterea maternității, efectele corozive ale secretelor păstrate cu strictețe și natura vindecătoare a adevărului. Este descrisă ca o carte captivantă și extrem de satisfăcătoare, scrisă de una dintre cele mai bune scriitoare ale timpului nostru​​​​​​.

Tom Lake de Ann Patchett

Tom Lake de Ann Patchett este un roman care se concentrează pe dragostea tânără, dragostea căsătorită și pe viețile pe care părinții le-au trăit înainte de a avea copii. În contextul pandemiei COVID-19 din 2020, povestea urmărește viața Laurei Nelson, a soțului ei Joe și a celor trei fiice ale lor în timpul izolării pe ferma familiei din Michigan de Nord.

Narativa alternează între trecut și prezent, începând cu Laura, care, pe când era în liceu, a obținut un rol în producția școlii a piesei Our Town. Aceasta a condus-o la o scurtă carieră în actorie, inclusiv un rol într-un film la Los Angeles și o perioadă în teatrul de vară Tom Lake din Michigan, unde s-a întâlnit și s-a îndrăgostit de Peter Duke, un actor la început de drum. Relația lor s-a încheiat după o accidentare suferită de Lara, iar ea a revenit în cele din urmă la ferma familiei în New Hampshire, înainte de a se muta la New York și apoi să se reîntoarcă în Michigan cu Joe Nelson.

Romanul este descris ca fiind atât plin de speranță, cât și elegiac, explorând ceea ce înseamnă să fii fericit chiar și atunci când lumea se prăbușește. Combinația dintre arta narativă captivantă și perspectivele profunde asupra dinamicii familiale fac din Tom Lake o poveste bogată și luminată, demonstrând încă o dată talentul literar remarcabil al lui Ann Patchett​​​​​​.

Yellowface de R. F. Kuang

Yellowface de R. F. Kuang

Sursa foto

Yellowface de R. F. Kuang este un roman contemporan publicat în 2023, care reprezintă o schimbare marcantă față de lucrările anterioare ale autoarei, cunoscute pentru elemente fantastice și istorice. Acest roman explorează teme complexe precum diversitatea, rasismul și aproprierea culturală, precum și alienarea terifiantă produsă de social media.

Povestea urmărește personajul principal, June Hayward, o autoare albă aspirantă cu un debut mediocru, care simte o invidie intensă față de Athena Liu, o colegă de facultate și un fenomen literar. După ce Athena moare într-un accident ciudat, June profită de oportunitate și fură manuscrisul lui Athena, o operă despre contribuțiile nerecunoscute ale lucrătorilor chinezi în Primul Război Mondial, și îl publică ca și cum ar fi al său. În încercarea de a păstra secretul furtului, June se confruntă cu consecințe grave, inclusiv acuzații de plagiat și critici dure pentru modul în care a abordat subiectul în roman.

Titlul romanului, Yellowface, face referire la practica industriei cinematografice de a folosi actori albi pentru a portretiza personaje asiatice, o descriere adecvată a acțiunilor protagonistului de-a lungul cărții. Romanul lui Kuang este considerat o satiră dură și actuală, oferind o analiză critică a industriei editoriale și abordând subiecte complexe cu o voce narativă imersivă și o abordare inteligentă și provocatoare​​​​.

Cărțile, indiferent de genul lor, reprezintă un instrument fundamental în dezvoltarea personală și culturală. Ele nu numai că ne îmbogățesc imaginația și cunoștințele, dar ne și oferă perspective noi asupra lumii și umanității. Fie că vorbim despre opere de ficțiune care ne poartă în lumi fantastice, despre lucrări de non-ficțiune care ne ajută la înțelegerea realității, sau despre cărți de specialitate care ne aprofundează cunoștințele în anumite domenii, toate contribuie la îmbunătățirea abilităților noastre de gândire critică și la creșterea empatiei. 

În esență, cărțile sunt mai mult decât simple obiecte; ele sunt ferestre către noi înșine și către univers, punți între trecut, prezent și viitor, și scântei care aprind flacăra cunoașterii și imaginației în fiecare dintre noi.

Articole Recente

Articole Asemanatoare