Top 20 cărți cu rețete de mâncare

Top 20 cărți cu rețete de mâncare

Cărțile de bucate reprezintă adevărate comori gastronomice, oferind o fereastră către diverse culturi culinare din întreaga lume. Aceste opere literare culinare adună rețete tradiționale, tehnici de gătit și sfaturi practice pentru cei pasionați de arta culinară. De-a lungul timpului, au fost scrise cărți de bucate care acoperă o gamă largă de bucătării, de la cea franceză sofisticată la cea picantă și aromată a bucătăriei thailandeze. 

Fie că sunteți un bucătar experimentat sau doar începător, cărțile de bucate vă pot inspira să explorați noi arome și să vă bucurați de experiențe culinare unice. Cu ajutorul acestor resurse, puteți să vă transformați bucătăria într-un laborator creativ, unde aromele și gusturile se întâlnesc pentru a crea momente de bucurie și satisfacție în fiecare masă.

Top 20 cărți cu rețete de mâncare

Mastering the Art of French Cooking – Julia Child – Rețete de mâncare frațuzească

Această carte este o veritabilă bijuterie a bucătăriei franceze clasice. Scrisă de celebra bucătăreasă Julia Child, în colaborare cu Simone Beck și Louisette Bertholle, această carte este un ghid exhaustiv pentru prepararea mâncărurilor franțuzești. Julia Child oferă rețete detaliate, precum cele pentru celebra supă de ceapă Soupe à l’Oignon Gratinée sau Boeuf Bourguignon, și demonstrează tehnici culinare esențiale pentru a obține arome autentice. Cartea este recunoscută pentru rigoarea sa științifică și pentru faptul că a introdus bucătăria franțuzească în bucătăriile din America.

Essentials of Classic Italian Cooking – Marcella Hazan – rețete de mâncare din Italia

Marcella Hazan este considerată unul dintre cei mai importanți autori de cărți de bucate italiene și această carte este un adevărat tribut bucătăriei italiene clasice. Ea oferă o introducere cuprinzătoare în arta gătitului italian, cu rețete autentice și detalii despre ingrediente și tehnici esențiale. Essentials of Classic Italian Cooking conține rețete clasice precum Sugo di Pomodoro (sos de roșii) și Osso Buco (măduvă de vită), împreună cu sfaturi utile pentru a ajuta cititorii să creeze mâncăruri italiene autentice acasă.

The Joy of Cooking – Irma S. Rombauer

Această carte este considerată una dintre cele mai influente și longevive cărți de bucate din America. Scrisă de Irma S. Rombauer, ea oferă o gamă variată de rețete, de la cele tradiționale americane la cele internaționale. The Joy of Cooking conține sfaturi practice, tehnici de bază pentru gătit și informații utile despre ingrediente. Este cunoscută pentru abordarea sa accesibilă și pentru faptul că acoperă o mare diversitate de rețete, de la prăjituri și dulciuri la fripturi și mâncăruri vegetariene. Această carte a fost, timp de generații, un ghid de încredere pentru gătitul acasă în Statele Unite ale Americii.

Plenty – Yotam Ottolenghi – rețete de mâncare vegetariene

Plenty este o carte de bucate scrisă de celebrul chef Yotam Ottolenghi, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare a bucătăriei vegetariene. Această carte este o explozie de arome și culori, prezentând rețete creative și pline de prospețime pentru mâncăruri vegetariene. Ottolenghi încurajează folosirea ingredientelor sezoniere și a condimentelor exotice pentru a crea preparate delicioase și vizual impresionante. Plenty oferă o colecție de rețete inspirate din bucătării din întreaga lume și este potrivită atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care doresc să exploreze bucătăria fără carne.

The Food Lab: Better Home Cooking Through Science – J. Kenji López-Alt

The Food Lab: Better Home Cooking Through Science - J. Kenji López-Alt

Sursa foto

Această carte este un adevărat manual pentru bucătarii pasionați de știința din spatele gătitului. J. Kenji López-Alt, un expert în domeniul culinar și autor, abordează gătitul dintr-o perspectivă științifică și exploratoare. El dezvăluie secretele și tehnicile care stau la baza rețetelor pentru a obține rezultate culinare perfecte. Cartea oferă explicații detaliate despre procesele chimice și fizice din bucătărie și include sute de rețete îmbunătățite prin știință, astfel încât cititorii să înțeleagă și să îmbunătățească calitatea gătitului lor la domiciliu.

Bouchon – Thomas Keller

Bouchon este o carte semnată de celebrul chef Thomas Keller, cunoscut pentru abordarea sa meticuloasă a bucătăriei franțuzești. Această carte explorează lumea bucătăriei tradiționale franțuzești, cu un accent deosebit pe preparatele clasice din bucătăria bistrourilor franțuzești. Keller oferă rețete detaliate și tehnici precise pentru a recrea aromele autentice ale bucătăriei franceze, inclusiv rețete pentru coq au vin și tarte tatin. Bouchon este o sursă de inspirație pentru cei care doresc să creeze preparate sofisticate în stil francez la domiciliu, cu atenție la detalii și gusturi rafinate.

Moro: The Cookbook – Sam & Sam Clark

Moro:The Cookbook este o carte de bucate scrisă de Sam și Sam Clark, cofondatorii celebrului restaurant Moro din Londra. Această carte este o călătorie gustativă în lumea bucătăriei spaniole și a celei nord-africane, inspirată de aromele și influențele culinare ale acestor regiuni. Cartea conține rețete autentice și pline de pasiune pentru preparate precum paella, tagine și tapas, îmbogățind bucătăria casnică cu arome exotice și combinații inedite de ingrediente.

The Silver Spoon – Various Authors

The Silver Spoon (în italiană Il Cucchiaio d’Argento) este una dintre cele mai prestigioase și complete cărți de bucate italiene. Această carte a fost publicată pentru prima dată în Italia în 1950 și a devenit un adevărat simbol al bucătăriei italiene tradiționale. Cuprinzând peste 2.000 de rețete italiene autentice, cartea oferă ghiduri detaliate pentru gătitul pastelor, risotelor, supe și multe altele. The Silver Spoon este un veritabil tezaur culinar, iubit de gospodinele și bucătarii din întreaga lume.

Jerusalem: A Cookbook – Yotam Ottolenghi and Sami Tamimi

Jerusalem: A Cookbook - Yotam Ottolenghi and Sami Tamimi

Sursa foto

Această carte de bucate este o colaborare între cei doi bucătari și autorii Yotam Ottolenghi și Sami Tamimi, care au crescut în Ierusalim, dar din părți diferite ale orașului. Cartea explorează diversitatea și bogăția bucătăriei din Ierusalim, aducând laolaltă arome și ingrediente din ambele părți ale orașului. Jerusalem: A Cookbook oferă rețete captivante, precum hummus, shawarma, și sfecla roșie coaptă cu iaurt și nucă, și prezintă povești personale și istorice despre acest oraș fascinant. Este o carte ideală pentru cei pasionați de gastronomia orientală și mediteraneană.

Thai Food – David Thompson

Thai Food este o carte monumentală scrisă de chef-ul australian David Thompson, care este cunoscut pentru devotamentul său față de bucătăria thailandeză autentică. Cartea explorează detaliat istoria și diversitatea bucătăriei thailandeze și oferă rețete autentice, de la cele clasice la cele mai puțin cunoscute. David Thompson se concentrează pe tehnici de gătit, ingrediente și aromele specifice ale bucătăriei thailandeze, dezvăluind secretele unui preparat perfect al mâncărurilor thailandeze.

Mexican Everyday – Rick Bayless – rețete de mâncare mexicană

Rick Bayless, un chef american renumit pentru expertiza sa în bucătăria mexicană, a scris această carte pentru a aduce aromele autentice ale Mexicului în bucătăria casnică de zi cu zi. Mexican Everyday conține rețete delicioase și accesibile pentru preparate precum tacos, enchiladas, și guacamole. Cartea se concentrează pe utilizarea ingredientelor disponibile la îndemână și oferă sfaturi practice pentru a găti preparate mexicane autentice, bogate în arome.

Essentials of Southern Cooking – Damon Lee Fowler

Essentials of Southern Cooking este o carte care celebrează bucătăria din sudul Statelor Unite ale Americii. Autorul, Damon Lee Fowler, este un expert în gastronomia sudului și oferă o colecție de rețete tradiționale și clasice. Cartea cuprinde preparate precum fried chicken (pui prăjit), biscuits and gravy (chifle cu sos de carne) și shrimp and grits (creveți cu mămăligă). Această carte este un ghid excelent pentru cei care doresc să descopere aromele și tradițiile bogate ale bucătăriei sudice americane.

The Complete Asian Cookbook – Charmaine Solomon

The Complete Asian Cookbook - Charmaine Solomon

Sursa foto

Această carte, scrisă de Charmaine Solomon, este un ghid cuprinzător al bucătăriilor asiatice. Cartea acoperă o gamă largă de bucătării asiatice, inclusiv cele chineze, japoneze, indiene, tailandeze și multe altele. The Complete Asian Cookbook oferă rețete autentice și detaliată despre ingrediente, tehnici și ustensile specifice pentru gătitul asiatic. Este o resursă valoroasă pentru cei care doresc să exploreze și să experimenteze bucătăriile din Asia în propriile bucătării.

Japanese Cooking: A Simple Art – Shizuo Tsuji

Această carte este unul dintre cele mai respectate ghiduri ale bucătăriei japoneze scrise de Shizuo Tsuji. Japanese Cooking: A Simple Art oferă o perspectivă profundă asupra bucătăriei japoneze tradiționale, acoperind rețete precum sushi, tempura, și ramen. Cartea pune accentul pe tehnici precise și detalii despre ingrediente, permițând cititorilor să înțeleagă și să creeze mâncăruri autentice japoneze în propria bucătărie.

The Art of Mexican Cooking – Diana Kennedy

Diana Kennedy este o autoritate în ceea ce privește bucătăria mexicană și această carte este considerată un text esențial pentru iubitorii de mâncare mexicană autentică. The Art of Mexican Cooking oferă o incursiune detaliată în rețetele tradiționale și ingredientele mexicane. Cartea acoperă o gamă largă de preparate, de la tacos la mole și ceviche. Diana Kennedy adaugă și observații personale și istorice pentru a oferi cititorilor o perspectivă completă asupra bucătăriei Mexicului.

The Zuni Cafe Cookbook – Judy Rodgers

 Această carte este scrisă de Judy Rodgers, fondatoarea celebrului restaurant Zuni Cafe din San Francisco. The Zuni Cafe Cookbook este un tribut bucătăriei californiene și mediteraneene. Cartea prezintă rețete inovatoare și pline de arome pentru preparate precum roast chicken with bread salad (pui la rotisor cu salată și pâine) și risotto cu ingrediente de sezon. Judy Rodgers împărtășește tehnici și sfaturi pentru gătitul cu pasiune și creativitate, inspirând cititorii să creeze mâncăruri deosebite la fel ca cele din Zuni Cafe.

Indian-ish: Recipes and Antics from a Modern American Family – Priya Krishna

Această carte de bucate, scrisă de Priya Krishna, explorează o abordare modernă și accesibilă a bucătăriei indiene. Autorul împărtășește rețete care sunt o combinație de arome și tehnici indiene tradiționale, adaptate la gusturile și preferințele americane. Cartea conține rețete delicioase și ușor de pregătit, precum Chaat Masala Potato Salad sau Roti Pizza, și este plină de anecdote personale și povești de familie care adaugă o notă intimă și amuzantă.

Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook – Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero

Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook - Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero

Sursa foto

Această carte este un ghid esențial pentru gătitul vegan, scris de doi autori renumiți în bucătăria vegană, Isa Chandra Moskowitz și Terry Hope Romero. Veganomicon oferă o gamă largă de rețete vegane, de la aperitive la feluri principale, salate, deserturi și multe altele. Cartea demonstrează că gătitul vegan poate fi plin de gust și versatil, oferind rețete delicioase, cum ar fi Chickpea Cutlets și Chocolate Macadamia Nut Cookies, pentru toți iubitorii de mâncare, vegani sau nu.

Myhrvold’s Modernist Cuisine – Nathan Myhrvold

Myhrvold’s Modernist Cuisine este o lucrare monumentală scrisă de Nathan Myhrvold, care explorează bucătăria dintr-o perspectivă științifică și tehnologică. Această carte detaliază tehnici moderne și inovatoare de gătit, folosite de bucătarii profesioniști și pasionați de gastronomie. Cartea include informații despre tehnicile de sous-vide, emulsificare și alte metode de ultimă generație. Este o resursă valoroasă pentru cei interesați de bucătăria moleculară și experimentele culinare.

Bread: A Baker’s Book of Techniques and Recipes – Jeffrey Hamelman

Scrisă de expertul în panificație Jeffrey Hamelman, această carte este un ghid esențial pentru cei pasionați de coacerea pâinii. Bread: A Baker’s Book of Techniques and Recipes oferă detalii despre tehnicile de preparare a aluatului, procesul de fermentare și coacere a pâinii. Cartea conține o varietate de rețete pentru diferite tipuri de pâine, de la cele clasice la cele inovatoare, precum baguette și ciabatta. Este o resursă indispensabilă pentru cei care doresc să devină mai pricepuți în arta coacerii pâinii.

Cărțile de bucate menționate în această discuție reprezintă o bogată sursă de inspirație și cunoștințe pentru iubitorii de gătit din întreaga lume. Aceste cărți acoperă o gamă largă de bucătării și stiluri culinare, oferind rețete autentice, sfaturi practice și adesea povești personale sau istorice care adaugă profunzime experienței de gătit. 

De la cărțile care explorează bucătării tradiționale până la cele care promovează abordări moderne și inovatoare, aceste opere literare culinare ne invită să explorăm gusturi noi, tehnici de gătit și culturi gastronomice diverse. Indiferent de nivelul de experiență în bucătărie, aceste cărți sunt o resursă valoroasă pentru a crea mâncăruri delicioase și pentru a ne bucura de experiențe culinare autentice și satisfăcătoare.

Articole Recente

Articole Asemanatoare