Top 10 cărți de citit de la Stephen King

Stephen King este un renumit autor american cunoscut pentru operele sale remarcabile din domeniul literaturii horror și ficțiunii fantastice. Cu o carieră impresionantă ce se întinde pe mai mult de patru decenii, King a reușit să cucerească inimile cititorilor din întreaga lume prin scrierile sale pline de suspans, groază și personaje complexe. Este adesea denumit Regele groazei, datorită abilității sale de a crea povești înfricoșătoare și atmosfere tensionate, care au inspirat numeroase adaptări cinematografice și televizate.

Top 10 cărți de Stephen King

The Shining

Anul publicării: 1977

 • Rezumat: The Shining este un roman de groază psihologic scris de Stephen King, publicat pentru prima dată în 1977. Cartea urmărește povestea familiei Torrance care se mută în Hotelul Overlook din Colorado pentru a deveni gospodari de iarnă. Jack Torrance, un scriitor în căutare de inspirație și fost alcoolic, acceptă postul pentru a-și redobândi viața și pentru a oferi o nouă șansă familiei sale. Cu toate acestea, hotelul izolat ascunde o prezență malefică și trecut întunecat, care începe să îi bântuie pe membrii familiei.
 • Idea cărții: Cartea explorează tema izolării și a pierderii minții într-un mediu izolat, precum și puterea paranormală a lui Danny, fiul familiei Torrance, numită shining. Această abilitate îi permite lui Danny să vadă evenimente din trecut și viitor și să comunice telepatic cu alții care au aceeași abilitate. Shining este, de asemenea, o poveste despre cum trecutul întunecat poate influența și schimba comportamentul uman într-un mod înfricoșător.

Personaje principale:

 • Jack Torrance: Protagonistul cărții, un scriitor în căutare de inspirație și fost alcoolic, care preia postul de gospodar de iarnă la Hotelul Overlook. El este afectat de influența malefică a hotelului și începe să-și piardă mințile.
 • Wendy Torrance: Soția lui Jack, care încearcă să-și protejeze fiul, Danny, de transformarea lui Jack într-o amenințare pentru familia lor.
 • Danny Torrance: Fiul de cinci ani al familiei, care posedă puterea paranormală numită shining. El devine cheia pentru înțelegerea și lupta împotriva forțelor malefice din hotel.
 • Dick Hallorann: Un angajat al hotelului și colegul lui Danny în ceea ce privește abilitatea shining. El devine un aliat important în confruntarea cu forțele malefice ale hotelului.

It

It

Sursa foto

Anul publicării: 1986

 • Rezumat: IT este un roman iconic scris de Stephen King și publicat pentru prima dată în 1986. Cartea se petrece în orașul fictiv Derry, Maine, și explorează o serie de evenimente stranii care au loc la intervale de 27 de ani. Orașul este bântuit de o creatură malefică numită Pennywise the Dancing Clown, care se hrănește cu fricile copiilor și reapare pentru a-i teroriza la fiecare 27 de ani. Povestea se concentrează pe un grup de copii din anii 1950 și un grup de adulți din anii 1980, care se confruntă cu această entitate malefică și încearcă să o înfrunte o dată pentru totdeauna.
 • Idea cărții: Romanul It explorează tema fricii și a traumelor copilăriei și cum acestea pot afecta viața adultă. Cartea pune accent pe puterea prieteniei și a solidarității în fața răului suprem. De asemenea, explorează natura malefică a Pennywise și modul în care acesta folosește frica pentru a-și hrăni apetitul sinistru.

Personaje principale:

 • Bill Denbrough: Unul dintre liderii grupului de copii, care este bâlbâit și este hotărât să îl confrunte pe Pennywise pentru a-și răzbuna fratele mai mic, Georgie.
 • Beverly Marsh: Singura fată din grupul de copii, care se luptă cu o casă de copii abuzivă și cu frica sa de maturitate. Ea dezvoltă o puternică legătură cu ceilalți membri ai grupului.
 • Ben Hanscom: Un băiat inteligent și supraponderal care devine prieten cu ceilalți copii și dezvoltă o obsesie pentru istoria și misterele orașului Derry.
 • Eddie Kaspbrak: Un băiat ipohondru care se confruntă cu o mamă foarte protectoare. El se alătură grupului de copii în confruntarea cu Pennywise.
 • Richie Tozier: Un băiat inteligent și amuzant care dezvoltă un talent pentru stand-up comedy și devine unul dintre pilonii umorului grupului de copii.
 • Mike Hanlon: Un băiat afro-american orfan care este singurul dintre copii care rămâne în Derry ca adult și devine bibliotecar local, fiind singurul care își mai amintește evenimentele trecute.
 • Stanley Uris: Un băiat de familie evreiască care luptă cu obsesiile și temerile sale personale.

Carrie

Anul publicării: 1974

 • Rezumat: Carrie este romanul de debut al lui Stephen King, publicat în 1974, și este o poveste de groază despre o tânără cu puteri telekinetice și o viață plină de umilințe. Cartea se concentrează pe Carrie White, o adolescentă izolată și abuzată de colegii săi la școală și de mama sa fanatism religios. Când Carrie descoperă că posedă puteri paranormale, aceasta începe să-și folosească aceste abilități pentru a se răzbuna asupra celor care au făcut-o să sufere.
 • Idea cărții: Carrie explorează teme precum izolarea socială, bullying-ul, religia și consecințele teribile ale umilinței excesive. Cartea subliniază cum trauma și abuzul pot duce la eliberarea unor puteri paranormale, dar și la o serie de evenimente tragice.

Personaje principale:

 • Carrie White: Protagonista cărții, o adolescentă cu puteri telekinetice care a fost neglijată și abuzată pe parcursul întregii sale vieți.
 • Margaret White: Mama lui Carrie, o femeie extrem de religioasă și opresivă, care o crește într-un mediu de frică și vinovăție.
 • Sue Snell: Una dintre colegele lui Carrie care încearcă să-i ofere o șansă și să o ajute, având sentimente de vinovăție pentru rolul său în umilința lui Carrie.
 • Chris Hargensen: O colegă de școală a lui Carrie, răutăcioasă și manipulatoare, care joacă un rol important în evenimentele tragice ale cărții.
 • Tommy Ross: Un băiat popular din școală, care este convins de colega sa, Sue, să o invite pe Carrie la balul de absolvire.

Pet Sematary

Anul publicării: 1983

 • Rezumat: Pet Sematary este un roman de groază scris de Stephen King și publicat în 1983. Cartea explorează tema morții și a obsesiei umane de a învinge moartea. Povestea se concentrează pe familia Creed, care se mută într-o casă din apropierea unui vechi cimitir de animale, cunoscut sub numele de Pet Sematary. Când tragedia lovește familia și un membru al acesteia este ucis, Louis Creed, protagonistul, descoperă un secret malefic despre cimitirul misterios și începe să ia decizii tragice în încercarea de a-și aduce înapoi ce a pierdut.
 • Idea cărții: Pet Sematary explorează obsesia umană de a învinge moartea și consecințele teribile care pot rezulta din astfel de încercări. Cartea pune în discuție limitele umane și pierderile dureroase, punând întrebări despre cât de departe este cineva dispus să meargă pentru a-și aduce înapoi ce a pierdut.

Personaje principale:

 • Louis Creed: Protagonistul cărții, un medic care se mută cu familia sa în apropierea cimitirului de animale. El devine obsedat de ideea de a-și aduce înapoi copilul mort.
 • Rachel Creed: Soția lui Louis, care poartă cu ea un secret din copilărie legat de moartea unei surori gemene.
 • Ellie Creed: Fiica mai mare a familiei Creed, care este traumatizată de evenimentele care au loc în apropierea cimitirului.
 • Gage Creed: Fiul mai mic al familiei, care devine o victimă tragică a evenimentelor din poveste.
 • Judson Crandall: Vecinul familiei Creed, care îl avertizează pe Louis despre pericolele cimitirului de animale.

Misery

Misery

Sursa foto

Anul publicării: 1987

 • Rezumat: Misery este un thriller psihologic scris de Stephen King și publicat în 1987. Cartea urmărește povestea lui Paul Sheldon, un autor de succes, care suferă un accident de mașină în timpul unei furtuni și este salvat de o femeie pe nume Annie Wilkes. Annie este o asistentă medicală dedicată și aparent grijulie, dar se dovedește a fi o fană obsedată a cărților lui Paul și devine rapid violentă și abuzivă atunci când descoperă că autorul a ucis personajul său favorit din romanele sale. Paul este ținut captiv în casa ei și este supus unor tratamente brutale și tortură mentală, în timp ce încearcă să găsească o cale de a scăpa.
 • Idea cărții: Misery explorează tema obsesiei, a controlului și a puterii într-o manieră tensionată și înfricoșătoare. Cartea pune în lumină relația disfuncțională dintre Paul și Annie, precum și lupta lui Paul pentru supraviețuire în fața unei obsesii nebune și a violenței extreme.

Personaje principale:

 • Paul Sheldon: Protagonistul cărții, un autor celebru care devine captivul obsesiei sale, Annie Wilkes.
 • Annie Wilkes: O asistentă medicală aparent normală, dar cu tendințe psihopate și o obsesie bolnăvicioasă pentru cărțile lui Paul. Ea îl capturează pe Paul și îl supune unor tratamente brutale.
 • Sheriff Buster: Șeriful local care încearcă să descopere ce s-a întâmplat cu Paul Sheldon și să-l găsească în ciuda eforturilor lui Annie de a-și ascunde crimele.
 • Marcia Sindell: Agentul literar al lui Paul care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu autorul dispărut.

The Stand

Anul publicării: 1978 (ed. originală) și 1990 (ediție extinsă)

 • Rezumat: The Stand este un roman post-apocaliptic epic scris de Stephen King. În cartea originală, publicată în 1978, povestea se desfășoară într-o lume devastată de un virus mortal numit Super-Gripă care a decimat populația. Cartea prezintă povestea unui grup de supraviețuitori care încearcă să supraviețuiască într-o lume post-apocaliptică și să lupte împotriva forțelor malefice care încep să preia controlul. În ediția extinsă din 1990, autorul a adăugat mai mult conținut, dezvoltând și mai mult personaje și subiecte secundare.
 • Idea cărții: The Stand explorează teme legate de supraviețuire, dualitatea binelui și răului, religie și comunitate într-un context post-apocaliptic. Cartea aduce în prim-plan personaje variate și complexe, care se confruntă cu alegeri dificile în lupta pentru supraviețuire.

Personaje principale:

 • Stu Redman: Unul dintre primii supraviețuitori ai virusului și un lider natural al grupului.
 • Frannie Goldsmith: O tânără mamă care devine parte a grupului și dezvoltă o legătură specială cu Stu.
 • Larry Underwood: Un cântăreț de muzică pop care se confruntă cu propriile demoni în timpul apocalipsei.
 • Randall Flagg: Personajul antagonist principal, un lider carismatic al forțelor malefice și simbolul răului în lumea post-apocaliptică.
 • Mother Abagail: O femeie în vârstă care îi ghidează pe supraviețuitori către Boulder, Colorado, și devine un simbol al binelui.

Cujo

Cujo

Sursa foto

Anul publicării: 1981

 • Rezumat: Cujo este un roman de groază scris de Stephen King, publicat în 1981. Cartea se concentrează pe povestea unui câine Saint Bernard pe nume Cujo, care devine un animal înfiorător după ce este mușcat de un liliac infectat cu rabie. Când familia Trenton, formată din Donna și fiul său Tad, ajunge într-o zi la casa proprietarilor lui Cujo pentru reparații la mașină, sunt luați prin surprindere de comportamentul violent și agresiv al câinelui. Ei se trezesc blocați în mașina lor defectă în curtea casei, iar o luptă disperată pentru supraviețuire începe.
 • Idea cărții: Cujo explorează tema terorii într-un mod unic, punând în prim-plan faptul că teroarea nu vine întotdeauna din partea unor creaturi fantastice sau a unor persoane malefice, ci poate veni și de la o creatură aparent inofensivă, cum ar fi un câine de casă. Cartea subliniază și impactul psihologic asupra personajelor într-o situație limită.

Personaje principale:

 • Donna Trenton: Protagonista cărții, o mamă care se luptă cu problemele maritale și care încearcă să-și protejeze fiul de câinele bolnav.
 • Tad Trenton: Fiul lui Donna, un băiat mic care devine vulnerabil în fața amenințării câinelui.
 • Cujo: Câinele Saint Bernard care, înainte de a fi mușcat de rabie, era un animal prietenos și iubitor.
 • Joe și Charity Camber: Proprietarii lui Cujo și părinții lui Brett, un alt personaj cheie din carte, care sunt, în mod indirect, responsabili de situația creată.

Salem’s Lot

Anul publicării: 1975

 • Rezumat: Salem’s Lot este un roman de groază scris de Stephen King și publicat în 1975. Cartea se desfășoară în orașul fictiv Jerusalem’s Lot, cunoscut sub numele de Salem’s Lot, și urmărește povestea unui autor de succes, Ben Mears, care se întoarce în orașul său natal pentru a scrie o carte. Cu toate acestea, el descoperă curând că orașul este bântuit de vampiri și că oamenii din Salem’s Lot sunt transformați în creaturi ale întunericului. Ben se aliază cu câțiva localnici pentru a lupta împotriva amenințării vampirice și a securității orașului.
 • Idea cărții: Salem’s Lot explorează tema vampirismului într-un context modern, aducând la viață o poveste clasică a genului horror. Cartea analizează cum răul poate să apară în locuri aparent liniștite și cum o comunitate poate fi coruptă de o forță malefică. De asemenea, abordează teme precum credința, prietenia și curajul în fața unei amenințări supraomenești.

Personaje principale:

 • Ben Mears: Protagonistul cărții, un autor care se întoarce în Salem’s Lot și devine liderul luptei împotriva vampirilor.
 • Mark Petrie: Un băiat adolescent care devine un aliat important în confruntarea cu vampirii și își dovedește curajul în fața răului.
 • Father Callahan: Un preot care încearcă să lupte împotriva vampirilor și care se confruntă cu propria sa credință în proces.
 • Susan Norton: O tânără femeie care devine interesată de Ben Mears și care este pusă în pericol de vampiri.

The Dark Tower: The Gunslinger

The Dark Tower: The Gunslinger

Sursa foto

Anul publicării: 1982 (ed. originală) și 2003 (ediție revizuită)

 • Rezumat: The Dark Tower: The Gunslinger este primul roman din seria Turnul întunecat scrisă de Stephen King. Povestea urmărește aventurile lui Roland Deschain, cunoscut și sub numele de Pistolero, într-o lume post-apocaliptică cunoscută sub numele de Mundo. Roland pornește într-o călătorie epică pentru a ajunge la Turnul întunecat, un loc misterios care stă în centrul tuturor realităților. Pe parcursul călătoriei sale, el se confruntă cu numeroase pericole și personaje, inclusiv Man in Black (Omul în Negru), care are conexiuni cu lumea modernă.
 • Idea cărții: The Gunslinger explorează tema călătoriei eroice și a căutării pentru a ajunge la o destinație misterioasă. Cartea pune accent pe destin și pe lupta dintre bine și rău într-un univers vast și enigmatic. Roland este un personaj complex, și cartea dezvăluie treptat trecutul său și motivațiile pentru a ajunge la Turnul întunecat.

Personaje principale:

 • Roland Deschain (Pistolero): Protagonistul cărții, un războinic solitar hotărât să ajungă la Turnul întunecat.
 • Man in Black (Omul în Negru): Un personaj enigmatic care se află în centrul multor evenimente și care are puteri și cunoștințe supranaturale.
 • Alice: O femeie din trecutul lui Roland, cu care acesta a avut o relație importantă.
 • Jake Chambers: Un băiat din lumea modernă care se trezește în lumea lui Roland și devine un companion cheie în călătoria sa.

11/22/63

Anul publicării: 2011

 • Rezumat: 11/22/63 este un roman de ficțiune istorică și științifico-fantastic scris de Stephen King. Povestea urmărește viața lui Jake Epping, un profesor de liceu din Maine, care descoperă o gaură temporală într-un restaurant local. Gaura temporală îl transportă înapoi în timp în anul 1958 și îi oferă posibilitatea de a schimba trecutul. Jake primește o misiune – să împiedice asasinarea președintelui american John F. Kennedy pe data de 22 noiembrie 1963. El se implică în viața din trecut, dezvoltă legături, și se confruntă cu provocări incredibile în timpul călătoriei sale în timp.
 • Idea cărții: 11/22/63 explorează tema călătoriei în timp și a impactului schimbării trecutului asupra viitorului. Cartea adresează întrebări etice și morale despre dacă ar trebui sau nu să schimbăm evenimente istorice și care sunt consecințele acțiunilor noastre în trecut. De asemenea, abordează ideea dragostei și a fidelității în ciuda obstacolelor timpului.

Personaje principale:

 • Jake Epping: Protagonistul cărții, profesorul care călătorește în timp și este implicat în misiunea de a schimba trecutul.
 • Sadie Dunhill: O femeie din anii 1960 pe care Jake o întâlnește în timpul călătoriei sale și cu care dezvoltă o relație romantică.
 • Al Templeton: Proprietarul restaurantului care descoperă gaura temporală și îi încredințează lui Jake misiunea de a preveni asasinarea lui JFK.
 • Lee Harvey Oswald: Asasinul presupus al lui John F. Kennedy, care joacă un rol cheie în poveste.

Stephen King este un maestru al genului horror și unul dintre cei mai prolifici și influenți autori contemporani. Lucrările sale cuprind o gamă largă de teme și genuri, de la groază psihologică la ficțiune istorică și science fiction, iar abilitatea sa de a crea personaje memorabile și atmosfere înfricoșătoare l-a consacrat în literatura mondială. 

Cu o carieră literară care se întinde pe mai multe decenii și cu o colecție impresionantă de romane și povestiri, Stephen King a devenit o figură emblematică în lumea literaturii contemporane. Operele sale au inspirat numeroase adaptări cinematografice și teatrale și continuă să captiveze și să sperie cititorii din întreaga lume. Cu abilitățile sale distincte de povestitor și talentul de a explora aspecte profunde ale psihologiei umane, Stephen King rămâne unul dintre cei mai influenți și respectați autori ai vremurilor noastre.

Articole Recente

Articole Asemanatoare