Legenda Bradului de Crăciun





Legenda Bradului de Crăciun

Legenda Bradului de Crăciun

Origini ancestrale

Traditia impodobirii bradului de Craciun isi are radacinile in timpuri stravechi, mult inainte de adoptarea crestinismului. In multe culturi pagane, copacii verzi, perenii, erau venerati ca simboluri ale vietii eterne, mai ales in timpul solstitiului de iarna, cand zilele erau cele mai scurte si natura parea adormita. Germanii, de exemplu, aduceau in case crengi verzi de brad sau visin pentru a alunga spiritele rele si pentru a spera la reintoarcerea primaverii.

Bradul in traditia crestina

Adoptarea bradului ca simbol al Craciunului in traditia crestina este legata de mai multe legende. Una dintre cele mai raspandite povesti este aceea a Sfantului Bonifaciu, misionarul englez care a convertit multe triburi germanice la crestinism in secolul al VIII-lea. Legenda spune ca, intr-una din zilele sale de predica, a intalnit un grup de pagani care se pregateau sa sacrifice un copil in fata unui stejar sacru. Pentru a opri sacrificiul si a-i converti pe pagani, Bonifaciu a doborat stejarul cu o singura lovitura de topor si, in locul lui, a crescut brusc un brad tinere. El a folosit acest moment pentru a le predica paginilor despre vesnicia si dragostea lui Cristos, folosind bradul ca simbol.

Bradul, decoratii si simbolistica lor

Impodobirea bradului de Craciun a evoluat de-a lungul secolelor. Initial, se agatau de crengi mere rosii, simbolizand fructele raiului, si ostii, simbolizand trupul lui Cristos. Cu timpul, decoratiunile s-au diversificat, iar in secolul al XVII-lea, in Germania, au inceput sa se foloseasca si luminitele – la inceput, lumânari aprinse fixate cu cleme, care simbolizau stelele din noaptea nasterii lui Iisus. Mai tarziu, in secolul al XIX-lea, cand Regina Victoria a Angliei si Printul Albert (de origine germana) au impodobit un brad de Craciun la Windsor Castle, popularitatea acestui obicei a crescut enorm in intreaga lume.

Bradul in jurul lumii

De-a lungul timpului, fiecare cultura si-a adaptat in mod unic traditia bradului de Craciun. De exemplu, in Japonia, unde Craciunul nu este o sarbatoare traditionala, bradul de Craciun este adesea decorat cu origami, simbolizand dorinta de pace si reinnoire. In Brazilia, unde Craciunul coincide cu vara, bradul este adesea decorat cu flori si fructe colorate, reflectand bucuria si abundenta sezonului. In Polonia, o traditie veche spune ca in Ajunul Craciunului, paianjenii decoreaza bradul cu panzele lor fine, aducand astfel noroc casei.

Simbolismul modern al bradului de Crăciun

In zilele noastre, bradul de Craciun a devenit un simbol universal al sarbatorii, indiferent de originea religioasa sau culturala. El aduce oamenii impreuna, fiind centrul decoratiunilor de sarbatoare si al intalnirilor de familie. Bradul impodobit reprezinta nu doar bucuria si spiritul de celebrare, ci si speranta si regenerarea. Fiecare ornament reflecta o poveste personala sau o traditie familiala, facand din fiecare brad o colectie unica de amintiri si aspiratii pentru noul an ce vine.


Articole Recente

Articole Asemanatoare