Cărți scrise de Feodor Dostoievski – descoperă opera marelui autor rus

Cărți scrise de Feodor Dostoievski – descoperă opera marelui autor rus

Feodor Dostoievski, unul dintre cei mai influenți și importanți scriitori din literatura rusă și mondială, s-a născut pe 11 noiembrie 1821 în Moscova, Rusia. Este cunoscut pentru operele sale profunde și complexe, care explorează adâncimea psihologiei umane, conflictele morale și dilemele existențiale. Dostoievski a trăit într-o perioadă tumultuoasă din istoria Rusiei, marcându-și operele cu teme precum suferința, alienarea socială și natura umană în condiții extreme. Printre cele mai celebre romane ale sale se numără Crimă și pedeapsă, Idiotul, Demonii, Frații Karamazov și Amintiri din Casa Morților. Scrierile sale au influențat profund literatura și filosofia, oferind cititorilor o introspecție fascinantă asupra complexității umane.

Feodor Dostoievski – biografie, cu liste, subtitluri și multe detalii

Tinerețea și Educația

 • Data Nașterii: Feodor Mihailovici Dostoievski s-a născut la 11 noiembrie 1821 în Moscova, Rusia.
 • Familia: A fost al doilea dintre șapte copii ai lui Mihail și Maria Dostoievski. Tatăl său era medic militar.

Studiile și Primii Ani de Viață

 • A studiat la Școala de Ingineri din Sankt Petersburg, dar a părăsit școala înainte de absolvire.
 • S-a alăturat unui cerc literar radical numit Cercul lui Petrachevski, care a promovat idei revoluționare și socialiste.

Exilul și Condamnarea la Muncă în Siberia

 • În 1849, Dostoievski a fost arestat pentru activitățile sale politice și a fost condamnat la moarte prin împușcare. Cu toate acestea, sentința sa a fost comutată în ultimul moment la muncă în Siberia.
 • A petrecut patru ani în lagăre de muncă în Siberia, experiență care a avut un impact profund asupra operei sale viitoare.

Revenirea la Sankt Petersburg și Operele Literare

 • După exil, s-a întors la Sankt Petersburg și a început să scrie romane.
 • Operele sale timpurii includ Amintiri din Casa Morților (1861) și Umilit și jignit (1861).
 • Crimă și pedeapsă (1866) a fost unul dintre cele mai mari succese ale sale, explorând conflictele morale și psihologice.

Căsătoria și Viața Personală

 • S-a căsătorit cu Anna Grigorievna Snitkina în 1867. Anna a fost secretara sa și l-a susținut în cariera sa literară.
 • Au avut patru copii împreună.

Alte Lucrări Notabile

 • Alte romane notabile ale lui Dostoievski includ Idiotul (1869), Demonii (1872), Frații Karamazov (1880) și Călugărul alb (1881).

Moartea și Moștenirea Literară

 • Dostoievski a murit la 9 februarie 1881 la Sankt Petersburg din cauza unei crize de epilepsie.
 • A lăsat în urmă o moștenire literară impresionantă, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai mari romancieri din istoria literaturii mondiale.

Impactul Asupra Literaturii și Filosofiei

 • Operele lui Dostoievski au avut un impact profund asupra literaturii, filosofiei și psihologiei, abordând teme precum suferința umană, moralitatea și existența.
 • Este considerat unul dintre fondatorii romanului psihologic.

Cele mai frumoase cărți scrise de Feodor Dostoievski

Cele mai frumoase cărți scrise de Feodor Dostoievski

Sursa foto

Crimă și pedeapsă

Crimă și pedeapsă este un roman emblematic al literaturii ruse și mondiale. Povestea urmărește viața lui Rodion Raskolnikov, un student sărman și deziluzionat din Sankt Petersburg. El devine obsedat de ideea că poate comite o crimă perfect justificată în numele unui bine mai mare. Romanul explorează profunzimea psihologiei umane, remușcarea și căutarea răscumpărării. Întreaga poveste este o meditație complexă asupra moralității și consecințelor acțiunilor noastre.

Frații Karamazov 

Frații Karamazov este ultimul roman al lui Dostoievski și este considerat adesea cel mai bun roman al său. Cartea spune povestea familiei Karamazov, cu accent pe relațiile tensionate dintre cei trei frați: Dmitri, Ivan și Alexei. Romanul explorează teme precum credința, moralitatea, iubirea și existența lui Dumnezeu. Este cunoscut pentru dialogurile filozofice profunde și pentru portretizarea complexă a personajelor.

Idiotul 

Idiotul este un roman care explorează povestea Prințului Lev Nikolaevici Myshkin, un bărbat binevoitor și sincer, dar naiv și vulnerabil. Myshkin este perceput ca un idiot de către societate din cauza înțelepciunii sale neobișnuite și a sensibilității sale. Cartea examinează contradicțiile și corupția societății ruse din acea perioadă prin ochii personajului principal. Este un roman profund filozofic și psihologic care ridică întrebări despre natura umană și moralitate.

Demonii 

Demonii, cunoscut și sub titlul Părinții și copiii, este un roman complex și tulburător scris de Feodor Dostoievski. Cartea explorează tulburările sociale și politice din Rusia secolului al XIX-lea, precum și impactul ideilor revoluționare asupra societății. Personajul central este Stavroghin, un tânăr misterios și enigmatic care încearcă să pună în practică idei nihiliste și revoluționare. Romanul explorează lupta dintre vechea și noua ordine socială și dezvăluie profundele conflicte morale și psihologice ale personajelor. Demonii este o operă care analizează obsesiile și viciile umane, aducând în prim-plan întrebări importante despre identitate și credință.

Amintiri din Casa Morților (1861)

Amintiri din Casa Morților este o carte semiautobiografică scrisă de Dostoievski, care descrie experiențele sale ca prizonier într-o închisoare siberiană. A fost condamnat la muncă silnică în Siberia pentru activitățile politice și această carte oferă o privire profundă în universul închisorilor ruse din secolul al XIX-lea. Dostoievski explorează viața brutală și dezumanizantă din închisoare, ilustrând suferința și transformarea morală a deținuților. Cartea abordează teme precum vinovăția, răscumpărarea, credința și reabilitarea. Amintiri din Casa Morților este o mărturie a suferinței umane și a puterii spirituale de a depăși adversitatea.

Jucătorul 

 Jucătorul este un roman scris de Feodor Dostoievski care explorează tema jocului și a patimii pentru jocuri de noroc. Povestea are loc într-o stațiune balneară germană și urmărește viața lui Alexei Ivanovici, un tânăr tutore într-o familie rusă bogată. El se implică în jocurile de noroc și devine obsedat de ruletă. Romanul examinează efectele distructive ale jocurilor de noroc asupra personajelor și explorează tema dependenței și a impulsurilor autodistructive. Jucătorul este o analiză profundă a viciilor umane și a influenței distructive a obsesiilor.

Oameni sărmani 

Oameni sărmani este un roman în care Dostoievski explorează povestea lui Makar Devușkin, un bătrân cu o inimă bună, dar sărac, care se mută la Petersburg pentru a încerca să-și găsească un rost în viață. În noul său mediu, el se confruntă cu lumea rece și lipsită de compasiune a societății urbane. Romanul evidențiază teme precum inima bună, moralitatea și sărăcia, iar personajul principal este un reprezentant al virtuții în fața egoismului și corupției lumii moderne.

Umiliți și obidiți

Umiliți și obidiți este un roman timpuriu al lui Dostoievski care prezintă povestea lui Alexei Ivanovici, un tânăr scriitor sărac, și a relației sale complicate cu familia Orbeliani. Romanul explorează teme precum iubirea, umilința și viața în sărăcie. Personajele se confruntă cu conflicte interioare și exterioare, iar povestea dezvăluie complexitatea relațiilor umane și a condiției umane în general. Umiliți și obidiți este o analiză detaliată a naturii umane și a luptei pentru demnitate într-o lume dificilă.

Premii obținute de Feodor Dostoievski

Premii obținute de Feodor Dostoievski

Sursa foto

Feodor Dostoievski este unul dintre cei mai importanți și influenți scriitori din istoria literaturii, iar opera sa a fost recunoscută și apreciată de-a lungul timpului. De-a lungul carierei sale, Dostoievski a primit recunoaștere și premii pentru contribuția sa la literatură, deși trebuie menționat că, în timpul vieții sale, el a avut unele dificultăți financiare și a fost adesea sub presiune din cauza datoriilor.

Cu toate acestea, în ciuda dificultăților personale, opera sa a fost recunoscută pentru profunzimea sa psihologică și abordarea sa complexă a temelor morale și sociale. Premiile și recunoașterea pentru Feodor Dostoievski includ:

 • Medalia Pushkin (1868): În ciuda dificultăților financiare, Dostoievski a primit Medalia Pushkin din partea Academiei de Științe din Rusia pentru contribuția sa la literatura rusă.
 • Premiul Nobel pentru Literatură (postum): Chiar dacă nu a trăit pentru a primi premiul Nobel, Dostoievski a fost adesea considerat candidat la acest prestigios premiu, dar nu a fost selectat în timpul vieții. Cu toate acestea, opera sa a continuat să fie apreciată și recunoscută, și a influențat numeroși scriitori și critici literari de-a lungul secolului XX și dincolo.
 • Recepție critică și apreciere internațională: Operele lui Dostoievski au fost traduse în numeroase limbi străine și au fost apreciate de critici literari din întreaga lume. Scrierile sale au influențat literatura și gândirea filozofică în mod semnificativ, ceea ce reprezintă o recunoaștere implicită a importanței sale.

Feodor Dostoievski rămâne un gigant al literaturii ruse și mondiale, ale cărui opere profunde și complexe au continuat să fascineze și să inspire cititorii și criticii de-a lungul secolelor. Prin explorarea adâncimilor psihologiei umane, dezvăluirea moralității ambigue și abordarea subiectelor sociale și filozofice, Dostoievski a creat opere care transcend timpul și spațiul, oferind o oglindă reflectoare a complexității umane. 

Deși nu a primit numeroase premii în timpul vieții sale, moștenirea sa literară și influența sa profundă în literatură și filozofie sunt recunoscute pe scară largă. Operele sale rămân esențiale pentru oricine caută să înțeleagă aspectele profunde ale condiției umane și ale societății.

Articole Recente

Articole Asemanatoare